zonnepanelen
zonnepanelen dak
zonnepanelen implementatie dak

Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Deze elektriciteit is dan nog niet meteen klaar voor gebruik. Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom, terwijl wij wisselstroom nodig hebben. Daarom worden zonnepanelen altijd geïnstalleerd met een omvormer die de gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom. Deze stroom gebruikt u vervolgens voor uw elektronische apparaten, zoals de televisie, vaatwasser en koelkast.

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt:
  • monokristallijn zonnepanelen
  • polykristallijn zonnepanelen
  • dunne film zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen bestaan uit siliciumkristallen. Deze kristallen worden tijdens het uitgebreide productieproces nauwkeurig gepositioneerd, waardoor ze 1 geheel vormen. De monokristallijn panelen bieden hierdoor het hoogste rendement van alle soorten zonnepanelen. Door het uitgebreide productieproces zijn deze zonnepanelen echter ook iets duurder in aanschaf. De monokristallijn zonnepanelen zijn zwart van kleur en hebben een egale structuur.

Polykristallijn zonnepanelen

Net als monokristallijn zonnepanelen, worden ook polykristallijn zonnepanelen gemaakt van silicium. Het productieproces van de polykristallijn zonnepanelen is echter sneller en eenvoudiger, waardoor deze zonnepaneel wat goedkoper is dan de monokristallijn variant. Het rendement van de polykristallijn zonnepanelen ligt lager doordat de kristallen in kriskras richting liggen. De verschillen in prijs en rendement worden echter wel steeds kleiner en in de praktijk zijn monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen dan ook beide prima opties. Houd wel rekening met het verschil in uiterlijk. De polykristallijn zonnepanelen hebben een meer gevarieerde kleur en zijn over het algemeen blauw of paars van kleur.

 Dunne film zonnepanelen

Naast de monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen zijn er ook de dunne film zonnepanelen, ook wel bekend onder de naam Thin film. Deze relatief nieuwe uitvinding moet in de toekomst de standaard worden als het gaat opwekken van zonne-energie. Momenteel verlopen de ontwikkelingen op het gebied van dunne film zonnepanelen razendsnel. Er wordt dan ook hard gewerkt om de panelen nog dunner en vooral goedkoper te maken zodat deze interessanter worden voor de consumentenmarkt.

Het rendement van dunne film panelen ligt op dit moment lager dan kristallijn modellen, maar dit is een kwestie van tijd.

De dunne film panelen bestaan doorgaans uit drie verschillende materialen namelijk: het bekende siliciumzand wat ook terug te vinden is in kristallijn panelen en halfgeleiders als CdTe en CIGS. De afkortingen staan voor respectievelijk Cadmium Telluride en Koper indium gallium selenide. Het materiaal CdTe zorgt ervoor dat het zonlicht direct wordt omgezet in bruikbare energie die u in uw woning kunt consumeren. Het andere materiaal is CIGS wat als halfgeleider dient. Omdat de zonkracht in Nederland meestal te laag is gaat er tijdens het omvormproces teveel energie verloren, waardoor uw zonnecellen alleen in de zomermaanden renderen.

Voor meer informatie kunt u ons bereiken per email of ga direct naar de webshop